tisdag 29 januari 2013

Vilse i Orsa: Allsång, snö och lite skidor

Text: Joel Käll-Karlsson
Foto: Jenni Simola
Video: Fredrik Larsson (prod., klipp.)
            Marcus Karlsson (foto)


                                          Missa inte Vilses egna filmmakares tolkning av Orsalägret 2013!Torsdagen den tjugofjärde januari styrde ett femtiotal Vilsare kosan norr ut då det årliga skidlägret i Orsa återigen stod för dörren.
Träningslägret, som till stora delar finansierades utav ett ekonomiskt bidrag från Idrottslyftet, inleddes för flertalet redan på torsdag morgon med en rejäl mangling utav sätesmuskulaturen då lång och trång distans i bil stod på schemat. I goda vänners lag går dock det mesta och på torsdagskvällen anlände samtliga välbehållna, om än med krossade illusioner om ungdomlig spänst och vighet.
Lek och allvar i kombination på Vilses skidskola.
Torsdagen och fredagen bjöd på bister kyla. Termometern visade på temperaturer kring minus sexton. Detta tycktes dock inte hindra någon Vilsare från stärkande skidturer i de fina men kärva spåren. Med hurtig uppsyn och glatt humör syntes mången löpare komma farande om än med skiftande hast och fart.
På lördag förmiddag fanns, för den som kände sig hugad, möjlighet att prova på den med skogsorientering närbesläktade idrotten skidorientering. Denna aktivitet arrangerades i området kring Vasaloppskontrollen i Eldris. I myllret av spår gällde det för skidlöparna att så snabbt som möjligt navigera sig rätt och finna banans samtliga kontroller. Kvickast i kropp och tanke var bland herrarna Martin Jansson. Snabbast bland damerna var Karin Gustafsson, som tog en imponerande seger då hon var dryga kvarten före Lisa Andersson på andra plats.
Men placering och tid är inte alltid så viktigt och det samlade intrycket utav skidorienteringen tycktes vara mycket positivt och säkerligen ett välkommet inslag på framtida läger.
Vilses eget pojkband RydsKidz gör sitt bästa för att få flickorna i extas.
Martin Jansson målstämplar på Skid-KM. Se och lär Heggo..

På lördagsaftonen gavs utrymme för socialt umgänge över stuggränserna på det lokala värdshuset som mycket godhjärtat och möjligen med hopp om extra intäkter höll öppet in på småtimmarna. En förhoppning som flera, vissa mer än andra, bidrog till att infria.

På söndagsmorgonen var det dags för hemfärd. När stugorna städats och nycklarna återlämnats avslutades lägret med klubbmästerskap över 10 kilometer i klassisk stil för de som ännu hade krafter kvar att uppbåda. De som genom självuppoffring bidragit mer än andra till värdshusets ekonomiska välgång bidrog med glada tillrop, eller tog sig en sista tur i spåren på egen hand.
Återigen var det en Jansson som stod för den starkaste insatsen i herrklassen. Denna gång var det dock Marcus Jansson som visade prov på storstilad skidlöpning då han tog hem segern med hela fyra minuter före tvåan Henrik Jonsson, följd utav Oskar Petersson, som trots att hans ena bindning lossnade tre gånger under loppet kunde knipa åt sig tredjeplatsen.
I damklassen tog Amy Rankka en övertygande seger före tvåan Sara Jonsson  följd utav Lisa Andersson på tredje plats. Vackert så!
I Dacapotävlingen, där det gällde att åka banans två varv med så liten tidsskillnad som möjligt, segrade Jonas Lundgren med 5 sekunders varvsskillnad före Niklas Olsson och Sara Jelvegård, båda med 6 sekunders varvsskillnad.
Efter avslutad tävlan och snabbt farväl packade man sig sedan åter in i bilarna och påbörjade den långa och trånga färden hem. Trötta men med samma glada humör som på resan dit. 

I Skid-KM blev det finsk seger i skateklassen genom Jenni Simola. Är Finland på väg tillbaka efter flera år i mörker?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar