torsdag 23 oktober 2014

Den mäktiga dubbeln

Ett gästblogginlägg av Markus Liwing, Beermile legendar

Jag har sprungit 30 km. Paniken sprider sig snabbt. Inte för att jag är trött, utan för att jag inte hittar gästboken vid Masten. Jag har redan varit vid Ledberg och är vid delmål två på den mäktiga dubbeln. Du kanske undrar över vad jag egentligen pratar om- Masten? Ledberg? Den mäktiga dubbeln?

Masten är numera ett av vilses stående långpass. Passet blev invigt den 31 mars 2009, en tisdag. Jag vet att det är en tisdag utan att kolla upp datumet, på den tiden var det nämligen tradition att springa ett längre distanspass varje tisdag. Detta fenomen kallades tisdagsdistans(http://youtu.be/6vMtkTm8Ob4 ). Just denna tisdag var vi sex tappra män som började löpa söderut, sedvanligt la vi in ett par 10 minuters ökningar och hängde av sniklöpare som Emil Kalered. Efter att vi har passerat Skeda ser vi Masten lysa upp himlen och vi börjar diskutera om vi ska ge det en chans, jag kommer inte ihåg exakt vad som sades men kan tänka mig att det var något i stil med ”Det vore mäktigt”, ”Ingen har gjort det förr”, ”Det blir som Ledberg, fast värre”. Sagt och gjort, vi tog sikte på Masten. Det som jag först kommer att tänka på är halvfrusna åkrar fulla med kobajs och god stämning. Efter mycket om och men är vi framme och vilken känsla, ni som har varit där vet vad jag pratar om. På vägen hem vaknar de tidigare så långsamma pojkarna och håller farten uppe. Själv springer man mest och klagar. Väl hemma så är vi alla nöjda, även om ingen av oss då, insåg vilken tradition vi startat.

Ur min träningsdagbok läser jag ”Riktigt långt. Kändes bra första 90' sen blir det väldigt tungt. Jag och burken gjorde några tempoökningar” och ser att totallängden för passet var 130 minuter.
Ytterliggare dokumentation om detta första pass går att hitta på vilseforumet, där det står följande:

Carlborg, 2009-03-31 21:46:55: ”Tillsammans med LiTHe Syra genomfördes idag en liten bedrift i sann Vilseanda. Med stor frenesi, djärvhet, upptäckarlust och med mycket vilja lyckades en grupp på sex uthålliga män nå ända bort till Masten långt borta i horisonten. Masten med stort M som jag beskriver är alltså den ljuspunkt som ofta kan skymtas på himlavalvet under de långa mörka nattpassen. Förbi kyrktornen i Slaka och Skeda och vidare ut i den okända södern.”

nöken, 2009-04-01 07:35:37: ”Carlborg << Stort. Ny mark har brutits. Gränsen för längre än hit har ingen vilsare varit har flyttats fram. Nya möjligheter öppnats. Som träningsansvarig bli man nästan lite rörd. Väl kämpat alla Ett nytt ledberg fast i den vilda södern. Låt oss kalla den Masten

Som du kanske förstår av den inledande texten har det med tiden placerats ut en bok vid masten där äventyrare kan skriva en kort reseskildring.

Ledberg. Även om några kanske tycker att Masten låter klassiskt med anor från 2009 så har vilsare löpt till Ledberg i flera år innan dess. Återigen hittar jag spår i vilses forum, denna gång från 2004:

Pata, 2004-03-22 20:31:38: ”4 tappra Vilsare lyckades efter diverse mindre lyckade vägval bestiga den mytomspunna Ledbergs Kulle. Starkt jobbat! Vi saknade dock vissa givna bergbestigare. Försöker kanske vissa vila sig iform till Wintercupen månne...

h eriksson, 2004-03-22 20:38:43: ”pata>> Låter mycket stabilt att ni klarade det. Tyckte det var ltie dåligt med syrgastuber när ni stack iväg men ni kanske hämtade dem på vägen någonstans?

Pata, 2004-03-22 21:03:24: ”henke>> Syrgasen skulle nog behövts på slutet... Tipset "Det går att gena över fältet" funkade inte helt optimalt iom att det var sått ;-) Vi smög lite i kanterna i stället, men det fick som följd att vi kom fantastiskt snett på vägen hem... Sedan lyckades vi med konststycket att hitta en återvändsgränd i kärna mosse...

A kleist, 2004-03-22 23:09:30: ”pata>>TRodde det va mörkt ute, då är det väl bara smyga över.. ;)... Då är det 11 perosner som klarata av att bestiga ledbergs kulle tror jag. Borde ha nån loggbok på toppen,...”

Dessa inlägg tyder på att Ledberg blev invigt ännu tidigare än 2004, exakt när Ledberg nåddes för första gånger är dessvärre okänt för mig. I ett desperat försök frågade jag Peter Aronsson på sociala medier (han har ju ändå varit med i vilsesvängen ett tag) om han visste något mer om detta, men jag har tyvärr inte fått något svar.

Jag själv har endast löpt till Ledberg vid ett tillfälle tidigare, det var den 3 december 2008. Även detta pass hittar jag i min gamla träningsdagbok där det står: ”Tungt som satan, visste inte att det skulle vara långpass.. Men väckte kroppen om den håller.. VAR PÅ BERGET (Ledberg)” det där med att jag väckte kroppen har med att göra att jag nyss hade varit sjuk. Det jag minst mest från detta pass är hur dåligt min mage mådde, hur jag själv lyckades göra Ledberg några cm högre och hur låg puls fidde hade under hela passet.

Den mäktiga dubbeln är alltså ett pass där man springer till både Ledberg och Masten. Passet har diskuterats vid ett flertal tillfällen och det har till och med upprättats facebook-evenemang för att få folk att genomföra det. Detta evenemang skapade Emil Kalered med följande beskrivning:

Det har snackats och spekulerats en hel del de senaste åren men det har hitintills stannat vid spekulationer. Men nu är det dags att sluta fantisera och göra slag i saken. Den mäktiga dubbeln ska genomföras.
Bansträckningen är som följer:
Starten går på den anrika samlingsplatsen i Ryd för att sedan bege sig i riktning mot Malmslätt. Väl framme i Malmslättsskogen kan man traditionsenligt ta några sidoutflykter vilket är ett vanligt förekommande fenomen för att grilla de nya vilsarna lite extra i sin strävan efter att nå det legendariska Ledberg, ett monumentariskt landmärke på den vidsträckta östgötaslätten.
Efter den tunga bestigningen av det mäktiga Ledberg vänds blicken söderut och där långt borta vid horisonten kan man kanske urskilja den mäktiga Masten. Nu sträcker sig banan över obekanta marker, över fält och längs vägar, genom skogsdungar och över åar. Sakta men säkert tornar masten upp sig. Här får man se upp så att man inte drabbas av den så kallade Mast-skräcken vilket har släckt många drömmar om att nå den gigantiska pelaren, i folkmun kallad ”skapelsens pelare”.
Om man nu lyckas ta sig fram till detta sanktuarium har man förmånen att läsa den heliga skriften och även pränta ner sin egen historia om strapatsen till Masten, som i detta fall är något alldeles extra.
Härifrån tas den numera populära pilgrimsleden via Torrberga och Rosenkällasjön tillbaka mot den gamla samlingsplatsen i Ryd.”

Som ni kanske har gissat vid det här laget stannande den mäktiga dubbeln på planläggningsstadiet, även denna gång. Under en helg i Linköping får jag därför idén att själv göra slag i saken och ensam ge mig ut på detta mytomspunna pass.

Det är lördagen den 4 oktober, och det är perfekt löparväder. Kvällen innan har jag offentliggjort min plan på sociala medier om att det blir av, den mäktiga dubbeln ska invigas. Det finns alltså ingen återvändo. Klockan är 10 och starten går. Med mig har jag vatten, några gels och ett överdrag. Jag har också med mig mobiltelefonen, annars har jag inte ens chans att hitta. Jag börjar springa mot Malmslätt. Malmslätt är för mig mycket välkänd mark, det var där jag under mina sista två år i Linköping sprang mitt standardpass på 10*60/30 minst en gång i veckan.

Framme i Ledberg. Det har gått fort och känslan är bra. Uppdaterar på twitter, alla måste få veta om vad jag håller på med, detta är ju stort!

Masten. 3 mil är löpta och paniken har alltså infunnit sig. Jag kryper flera varv runt plåtcontainern där jag tror att boken ska finnas. Blir smått förbannad och svär lite över Peter som säkert har grävt ned boken på ett ställe där den inte går att hitta. Inser att jag inte kommer hitta boken och twittrar istället.
33 km. Kroppen börjar nu kännas tung och vattnet är slut. Som så många gånger förr dyker Skeda kyrka upp som räddaren i nöden, jag smyger in på kyrkogården och snikar vatten. Sätter mig på bänken och dricker, bara 1 mil kvar nu. Lyckas ta mig tillbaka till Ryd med ett antal stretch-pauser. Kommer in, kollar på klockan: 4:22min/km och 42 km. Nöjd med farten (även om jag stoppat klockan vid varje paus) och därmed vet jag att man måste hålla hygglig fart för att springa snabbare. Lägger mig på golvet. Känner mig nöjd och twittrar om mina bravader igen. Tänker om och inser att pass som detta gör man inte ofta. Detta kan ju generera tiotals med likes på facebook, så jag postar det där också. Hämtar två Risingsbo för att fira.

Nu återstår det at se om det är några tappra löpare som är villiga at föra passet vidare in i framtiden. För de som är intresserade så hittar ni passet på följande länk: http://connect.garmin.com/modern/activity/611188980/0?lang=sv

Markus Liwing 2014-10-22


Är det någon mer som har något det vill skriva på bloggen? Kontakta sekreterare Robert i styret.


1 kommentar:

  1. Ur träningsdagboken tisdag 31/3 2009: "Distans. Till MASTEN! 2:10 h. Jag, Carlborg, Living, Viktor, Peter, Emil. Jag död efter halva efter åkerlerplumsning. Sjukt segt hem."

    SvaraRadera