torsdag 29 november 2012

Den maskerade legendaren

Text: Joel Käll-KarlssonVilses veteraner showar på Maskeraden -11, Tvåa från höger Peter A. Foto: Henrik Tosteberg 


Årets första riktiga snöfall drog under natten mellan tisdag och onsdag in över Linköping. Tenta-p kryper allt närmare samtidigt som kunskapen tycks krypa i motsatt riktning och i dubbla hastigheten. Blickar man ut genom fönstret är det enda man ser den fallande skymningen som obönhörligt sveper in hela tillvaron i ett mörker.
Blotta tanken på avdomnade fötter i ett par genomsura orienteringsskor är anledning nog för många att vilja dra ett hästtäcke över sig och vakna upp lagom till vårpremiären.
Men så plötsligt är den där, maskeraden.

Maskeraden som äger rum nu på lördag är en av årets absoluta festhöjdpunkter i Vilsesammanhang och bör därför givetvis uppmärksammas här på LiTHe Vilse-bloggen.
Dessvärre är det mycket svårt att spekulera kring vad som faktiskt kommer att hända på maskeraden av den enkla anledningen att man aldrig vet vad som kommer att hända på maskeraden. Av samma anledning är det också svårt att på ett rättvist sätt beskriva maskeraden för den som ännu inte haft lyckan att vara med.  För att ändå försöka skapa en uppfattning av denna tilldragelse och för att trigga upp stämningen ytterligare intervjuade LiTHe Vilse-bloggen Peter Aronsson som i enlighet med årets tema är en av föreningens verkliga legendarer.

Peter, som även går under pseudonymen Mr. K, kommer ursprungligen från Örebro med OK Alferna som modersklubb men är idag bosatt i Linköping där han tävlar för Linköpings OK.
Peter började studera vid LiU 2001 och blev under åren som student en viktig del av LiTHe Vilse. Mellan åren 2002 och 2004 iklädde han sig rollerna som träningsansvarig, kassör och ordförande och var även NSM-general när LiTHe Vilse stod som arrangör 2005. Sitt sista NSM gjorde han officiellt 2008, då han avslutade med seger i stafetten. Han gjorde dock tillfällig comeback när NSM åter arrangerades på hemmaplan 2010.
Peter har på detta sätt kommit att bli en legendar vilket inte minst belyses av hans titel som hedersmedlem i föreningen.
Även om Peter idag har tagit steget ut i arbetslivet står han fortfarande med ena foten kvar i studentlivet och dyker då och då upp i diverse sammanhang för att visa att gammal är äldst.
På maskeraden är han ett givet inslag. Han har hittills hunnit med elva stycken (2001-2011). Av allt att döma blir det en tolfte.

Hej Peter!
-          Hej!
Till att börja med, hur känns det att bli kallad legendar?
-          Ojdå, legendar, ja det ligger i betraktarens ögon. Själv har jag mina egna legendarer i Vilsesammanhang som gjort så mycket större grejer. Pelle Lenander, där har ni en riktig legendar. För er som inte vet vem Pelle är så ligger han bakom många långpass med diverse drycker och mat på vägen. Det är även han som är skaparen av Rydsmannen, storslaget. Pelle drar fram gitarren, hela skytte-c tystnar och Pelles röst raspar fram "Nananana.."
Det finns alltså flera legendariska minnen från Skytte-c och maskeraden vilket leder oss direkt in på nästa fråga.  Hur skulle du beskriva maskeraden?
-          Beskriva maskeraden, det är inte lite du begär, men det ligger mystik i det hela. Har själv svårt att förstå, men eftersom att det bara är roliga människor med, man får klä ut sig, får äta mat och får dansa. Det är svårt att ha tråkigt då.         
Skiljer sig maskeraden på något sätt från övriga Vilse och Syra fester?
-          Maskeraden är maskeraden, det är festen, helhetslösning. Avskilt från vanliga människor, mitt ute i skogen, där vi hör hemma.
Vilket är ditt bästa maskeradminne?
-          Det bästa, svårt, men segern i utklädnadstävlingen 2002 får nog ligga i topp. Den gången vi var kvar framåt fem-tiden är också ganska kul, dagens studenter börjar vekna...
Vilket är ditt sämsta maskeradminne?
-         Hehe, de jag inte minns.. just därför att jag inte minns dem. Om det ska vara något jag minns så skulle det nog vara de två åren då vi fick åka tillbaka dagen efter för att flytta på betongsuggorna som vi hade flyttat på under festen. Tänk på det, om du nu ska ställa dem bakom en bil, se till att ingen vet att det är du!
Upplever du att maskeraden blivit svinigare eller mer städad under åren?
 Peter Aronsson på maskeraden -07. Foto: Fredrika Vångell
-          Den har blivit svinigare för varje år. Framför allt själva sittningen med maten. Förra året kastades det mat, det HÖR INTE HEMMA på en sittning. Kan ju också bero på att jag kanske blivit gammal, gaggig och bitter.
Vad tycker du om årets tema?
-          Kul, först var jag lite skeptisk som alltid, men när det får sjunka in lite så tycker jag att det är ett kul tema. 
Hur stor är chansen att du dyker upp utklädd till dig själv?
-          Jag ser sannolikheten som ytterst liten, kanske gör jag ett skifte under natten och blir "mig själv" framåt småtimmarna.
Du har själv vid flera tillfällen betonat vikten av att delta i Stadsmästerskapen innan maskeraden. Varför är Stadsmästerskapen så viktigt?
-          Absolut! Jag fick i min ungdom, eller i varje fall när jag började vid LiU, vilket är typ samma sak eftersom att det är så sjukt länge sedan, lära mig att Maskeraden är en heldagsaktivitet. Och det har jag levt vidare med och tycker själv att det är. Stadsmästerskapen är mästerskapens mästerskap, Vilses stadsmästare ska koras, enkelt!
Efter det så får man ta en pizza och basta i glada vänners lag för att sedan fira sina framgångar eller motgångar på maskeraden. Man måste helt enkelt förtjäna sin fest! Märkligt nog har antalet deltagare på maskeraden ökat markant, medan antalet på SM varit ungefär det samma. Skärpning! 
Legendstatus till trots. Om vi ska vara ärliga Peter. Börjar du inte bli för gammal för maskeraden?
-          Jag var för gammal redan för sex, sju år sedan. Det börjar gå över nu. Dessutom så gick jag på min sista maskerad för typ fyra år sedan, sen har jag gjort det några gånger till, troligtvis blir det sista i år. Ni ynglingar verkar sköta er ganska bra ändå, förutom att ni måste rycka upp er och springa SM så att ni visar att ni har på maskeraden att göra! Ett tips kan vara att jag har hittat vägen till evig ungdom…
Spännande hoppas att vi alla får ta del av det tipset snart. Avslutningsvis, vad ser du mest fram emot på årets maskerad?
-          Att få se alla kreativa utklädnader samt att få höra lite roliga gyckel.

2 kommentarer:

 1. En liten kommentar angående vinsten i stafetten på NSM 08.
  Så vitt jag vet överlägger domarna fortfarande om huruvida segern är giltig eller inte då det förekom ett synnerligen allvarligt fall av bajskastning under slutdelen av sista sträckan, som ledde fram till Vilses seger i stafetten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt skulle det ha någon sorts betydelse? Sistesträckslöparen var taktiskt och lät övriga sköta sitt bajskastande mellan varandra.

   Radera