onsdag 2 oktober 2013

Beermile 2013


Text: Joel Käll-Karlsson
Video: Hugo Mattsson 

Beermile, det är öl och det är löpning, två av livets finaste ting förenade i en och samma sport. Inte undra på att Beermile, som sedan 2009 arrangerats av LiTHe Syra, kommit att bli en ständigt efterlängtad och prestigefylld tävling. 

Årets upplaga gick av stapeln tisdagen den förste oktober på Valla friidrottsarena. Ett par minuter innan sex gick starten och strax därefter fylldes arenan av "klick"och "psst" ljud då 41 ölburkar öppnades. Ölburkskören följdes av kluckande och klunkande varefter löparna i olika takt gav sig ut på det första av de totalt fyra varven.  
Efter en snabb inledning sänktes farten något och när täten kom in till varvning var det i en samlad klunga. Liksom i skidskytte avgörs dock tävlingen på vallen.   För varje öl som avverkades drogs startfältet ut och när den sista burken tömts hade en tydlig tättrio i herrklassen utkristaliserats. Först att passera mållinjen blev slutligen Rasmus Elmelid som kunde ta hem segern relativt ohotad på tiden 05.52.99. Näste man i mål var Linus Ericson på tiden 06.06.04 följd av Persues Karlström 06.12.24. Elmelids seger kom inte alls som en nyhet då han sedan tidigare har en seger från 2011 års upplaga. När dessutom flera av de absoluta topplöparna saknades i startfältet, däribland den svenske rekordinnehavaren  och Beermile specialisten Markus Liwing som inför hösten flyttat till Norge för att kunna optimera sina träningsförhållanden, fick Elmelid ses som något av en förhandsfavorit. I damklassen var fältet mer utdraget. Snabbast  blev Lisa Andersson på tiden 10.34.11. Lisa följdes av Anna Algotson, 14.02.30 och Sara Forsberg 16.18.18. 

Beermile handlar dock om så mycket mer än att vara först i mål. Det är en prövning där varje deltagare tvingas syna sig själv och tänja på gränserna för vad som är möjligt. Kampen mot klockan, mot lusten att stanna upp och låta det bubblande innehållet i magen finna sin väg upp genom strupen. Det är glädje det är smärta, euofri och berusning,  det är idrott när den är som bäst. 

När löparna så i varierande hast tagit sig i mål begav de sig hem för att förbereda sig för kvällens sittning på HG. Där väntade bland annat en traditionsenlig tvårättersmiddag med tillhörande dryck. Anrättningen ackompanjerades av allsång, gyckel och prisutdelningar. När sittningen  avslutades vid tiotiden spred sig deltagarna åt olika håll.  Hur natten sedan än slutade påbörjade med säkerhet de allra flesta nedräkningen till nästa års Beermile redan dagen därpå. 


Länk till fullständig resultatlista: http://www.lithesyra.studorg.liu.se/nyhet.php?id=406

För den som inte nöjer sig med det skrivna ordet finns tack vare Hugo Mattsson nu även möjligheten att avnjuta loppet i efterhand ur en av deltagarnas perspektiv: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar