lördag 10 november 2012

NSM 2012

Text: Joel Käll-Karlsson
Foto:  Jenni Simola


När mörkret börjat falla tidigt om kvällarna och säsongen går mot sin ände finns ännu en anledning att ladda lampan och packa väskan för en sista krafturladdning innan vinterträningen tar vid. En prövning där agnar sållas från vete, där svett och tårar blandas och där vatten blir till vin. Kort och gott Nordiska Studentmästerskapen.

Nordiska Studentmästerskapen i orientering (NSM) arrangeras varje år utav studenter vid olika universitet och högskolor i Sverige, Finland och (ibland) Norge och utgör ett skönt avslut på säsongen med sin blandning utav tävling och fest.
Detta år var det OL-Academy vid Blekinges Tekniska Högskola i Karlskrona som stod som värdar för tävlingarna som arrangerades mellan fredag 2/11 och söndag 4/11 och man hade gjort en extra insats för att locka så många deltagare som möjligt.

Lithe Vilse, som själva stod som arrangörer 2010, slöt givetvis upp och mönstrade en stark trupp bestående av 62 löpare.
Emil och Liwing på the Magical Mystery Tour.
Efter veckor av formtoppning och upphaussning var det en förväntansfull och laddad skara som klockan 11.30 äntrade bussen på fredagen. Stämningen var på topp. I synnerhet i den bakre delen utav bussen där man insett vikten utav att redan många timmar innan en tävling börja vätskeladda.
I den främre delen utav bussen hade man dock missat denna detalj och led därför svåra kval av uttorkning under stora delar utav resan, trots tappra hjälpinsatser bestående utav munter allsång och glada tillrop.

Efter ett välbehövligt depåstopp på McDonalds fortsatte ”The Magical Mystery Tour” mot resans mål vid Wämöskolan. Med en skön och säker busschaufför vid ratten gick hela resan säkert och vi anlände alla mer eller mindre välbehållna på fredagseftermiddagen.

Efter inkvartering i skolans gymnastiksal var det dags för en sista uppladdning inför helgens första tävling - Nattsprinten.
Nattsprinten avgjordes i området kring högskolan och bjöd på bitvis riktigt kluriga och utmanande sträckor. Herrarnas bana mätte 3,3 km och damernas 2,6.
För Lithe Vilses del gick det allra bäst i damklassen där Lisa Petersson och Maja Petersson stod för en imponerande insats då de tog första respektive andra plats. Nämnas bör även Sara Jonsson som kom på fjärdeplats.
I herrklassen bjöds det på motstånd utav högsta klass där Johan Högstrand, Chalmers OL tog hem segern följd utav Nicolas Simonin, Stockholms universitet och Johan Runesson, UFO. Bäste Vilselöpare i herrklassen blev Mathias Hallmén på en 11:e plats.

Frågan är dock om någon enda herre hade tagit sig i mål utan den vätskekontroll som Lithe Vilse, med Markus Liwing i spetsen, på eget bevåg bidrog med vid herrbanans 11:e kontroll. Liwing stod här för en helhjärtad insats där han med sin följeslagare gäddan i högsta hugg, langade vätska kombinerat med ivriga tillrop och skvättande gäddspad.

Efter välbehövlig dusch och eftersnack vankades det OL-pub där det bjöds på stärkande drycker till ett överkomligt pris. För den hugade fanns även möjlighet till okoordinerad dans i alla dess former på OL-pubens dansgolv.
När glasen var urdruckna och portarna stängdes vid klockan ett begav sig de flesta åter till gymnastiksalen för ett par timmars sömn inför helgens stora utmaning - långdistansen.

Långdistansen arrangerade på lördagen vid Torhamnlandet. Löparna bussades ut till samlingsplatsen vid Hallarums Badplats och trots det milda regnet och gårdagens prövningar var uppslutningen mycket god.
Smakprov på terräng och fauna från långdistansen. 
Deltagarna kunde välja att antingen delta i Herr-, Dam- eller Partyklass. Nytt för i år var att segraren i Herr- och Damklassen fick 3000 kronor i prispengar. Även andra- och tredjeplats belönades med 2000 respektive 1000 kronor.
Herrbanan mätte 11,2 km och dambanan 7,5. I partyklassen där banan mätte 4,7 km fick deltagarna en något kortare men nog så utmanande resa.
Terrängen bestod till stora delar utav snabblöpta hällar och banläggaren hade gjort ett gott jobb med rejäla långsträckor.
I herrklassen segrade Johan Runesson, Chalmers OL, tätt följd utav Olle Boström, Handelshögskolan Stockholm på en andraplats. Trea blev Eskil Kinneberg, BTH. Bäste Vilseherre blev Rasmus Elmelid på en 11:e plats.
I damklassen tog UFO en dubbel genom Rebecka
Olsson och Lisa Risby. Trea blev Marjo Liikanen, TeekSu. Bästa Vilsedam blev Lovisa Adolfsson på en 10:e plats.

Det var ack så svårt att få tag i de hala muggarna.
I slutet av banorna bjöds det på sedvanlig vätskekontroll. Här fanns möjlighet för den trötte att köpa stärkande drycker och förtäring. Givetvis var även bastutältet på plats för att värma den frusne. Bastun var så uppskattad att den bokstavligen fylldes till bristningsgränsen och följaktligen till slut rasade ihop. Stämningen lät sig dock inte nedslås för det och efter starka insatser både i skogen och vid bastun begav sig deltagarna åter hemåt för att förbereda sig för kvällens begivenheter.

På lördagskvällen hölls bankett i Karlskrona Konsthall. Kvällens tema var maskerad i klassisktappning vilket innebar att alla deltagare iklädde sig mer eller mindre kreativt utformade masker.
Banketten inleddes med en fördrink och mingel varpå det bjöds till sittning. Under sittningen hölls det tal, priser delades ut och representanter från de olika studentföreningarna uppträdde med egenkomponerade sång(liknande)nummer.
Det fanns även sånghäften för att uppmana till allsång men de ständiga talen och uppträdandena i kombination med avsaknaden av ett tempo gjorde att denna allsång mer eller mindre uteblev.
Efter avslutad måltid, där ingen efterrätt serverades till mångas förtret, gjordes salen redo för dans.
Vackra Vilsedamer minglar i armkrok iförda mask på banketten.
Tyvärr var det någon som inte hade bättre förstånd än att hänge sig åt konstvandalism (det var norrmännens fel). Detta i kombination med att det pågick kabelläggningsarbete på byggnadens tak gjorde att banketten fick avslutas tidigare.
Kvällen fortsatte dock på Harrys och Sliver där man dansade och roade sig till in på småtimmarna innan man begav sig åter till förläggningen.
När natten sedan så småningom led mot dag, brandlarmet slutat tjuta och någon stulit sladden till Vilsebandaren (också en norrman) invaggades tillslut även gymnastiksalen i ett lugn.

På söndagsmorgonen då ljuset och ljudet ifrån verkligheten blev alltför påtagligt utanför sovsäcken var det dags att åter hälsa dagen. Detta gjorde man bäst genom att sitta i matsalen och titta på en papptallrik fylld med gröt.
För den tappre fanns det på förmiddagen möjlighet att springa parstafett. Stafetten var utav sprintkarraktär och varje löpare sprang två sträckor var. Stafetten utgick ifrån förläggningen vid Wämöskolan varför det var lätt för de något mindre tappra att heja på sina kamrater.
Stafetten togs i damklassen hem utav NTNUI 3 följda utav Lithe Vilse och LTU Lapplandsjägarna. I Lithe Vilses lag sprang Maja Pettersson och Lisa Pettersson.
I Herrklassen segrade BTH följda utav KTH/Stockholms universitet och UFO 1.
Bästa Vilse lag i herrklassen blev Lithe Vilse 2 på en femteplats. I laget ingick Måns Sandgren och Olof Sandgren.

Efter avgjord stafett och halvhjärtad väskpackning var det hög tid att stiga på bussen för hemresa, som av någon anledning kändes lite mindre magical än resan dit.
Trötta men nöjda efter en riktigt rolig helg sjönk Vilses starka trupp ned i sätena och många var det som slöt ögonen och blundade ända hem till Linköping.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar